Potrivit UNBR, cele două examene anunţate pentru luna februarie 2010 nu se vor modifica, în ciuda Deciziei Curţii Constituţionale nr. 109/2010 din data de 9 februarie 2010, prin care O.U.G. nr. 159/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995 este declarată neconstituţională.
În perioada 12-13 februarie, Comisia Permanentă şi Consiliul UNBR s-au întrunit în regim de urgenţă pentru a discuta implicaţiile deciziei cu privire la legislaţia privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat şi desfăşurarea examenelor programate pentru perioadele 17-21, respectiv 24-28 februarie 2010.
Deşi UNBR nu a publicat o analiză a discuţiilor, concluzia poate fi dedusă din normele legislative citate. Astfel, în materialul de lucru al celor două şedinţe, a fost discutată Decizia Curţii Constituţionale nr. 62/18.01.2007, publicată în MO nr. 104/2007, potrivit căreia „ca urmare a constatării neconstituţionalităţii actului normativ abrogator, în calitatea sa de legiuitor negativ Curtea Constituţională nu poate stabili re-intrarea în vigoare a normelor juridice abrogate, căci astfel sunt încălcate dispoziţiile exprese şi imperative ale art. 62 alin. (3) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. Efectele Deciziilor Curţii Constituţionale constau doar în determinarea inaplicabilităţii normelor juridice constatate a fi neconstituţionale, fără a afecta restul sistemului normativ şi cu atât mai puţin acte normative care nu mai sunt în vigoare la data emiterii deciziei”.
În acelaşi sens a fost citată şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 838/27.05.2009, în care se menţionează că „efectul ex nunc al actelor Curţii constituie o aplicare a principiului neretroactivităţii, garanţie fundamentală a drepturilor constituţionale de natură a asigura securitatea juridică şi încrederea cetăţenilor în sistemul de drept, o premisă a respectării separaţiei puterilor în stat, contribuind în acest fel la consolidarea statului de drept. Pe cale de consecinţă, efectele deciziei Curţii nu pot viza decât actele, acţiunile, inacţiunile sau operaţiunile ce urmează a se înfăptui în viitor”. Cu alte cuvinte, Decizia Curţii Constituţionale nr. 109/2010 constată doar inaplicabilitatea O.U.G. nr. 159/2008, însă este atribuţia legiuitorului de a găsi o soluţie legislativă aplicabilă.
În concluzie, Decizia Curţii Constituţionale poate fi pusă în aplicare abia de la data publicării, până atunci legea găsită neconstituţională rămânând în vigoare. Practic, deciziile de neconstituţionalitate se publică cu întârziere, fapt care va influenţa, cel puţin în acest an, în sensul nemodificării legislaţiei, desfăşurarea examenelor organizate de UNBR.
Sursa: http://www.infolegal.ro