Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a aprobat prin vot noua Comisie Europeană cu 488 voturi pentru, 137 împotrivă şi 72 de abţineri, fiind necesară majoritatea simplă a voturilor exprimate.
A fost un vot unic pentru întregul Colegiu al Comisarilor, din care fac parte 27 de membri (26 de comisari şi preşedintele) provenind din toate statele membre UE.
Votul de învestitură al Comisiei a fost precedat de audierile Comisarilor desemnaţi, audieri organizate de comisiile parlamentare ale Parlamentului European. Fiecare comisie a transmis Conferinţei Preşedinţilor, preşedintelui PE şi liderilor grupurilor politice o scrisoare de evaluare a fiecărui comisar, iar Conferinţa Preşedinţilor s-a exprimat favorabil în data de 4 februarie.
Catherine Ashton va fi primul vicepreşedinte al Comisiei, care va îndeplini, în acelaşi timp şi funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, funcţie creată prin Tratatului de la Lisabona, ce a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009.
Având în vedere funcţiile sale specifice, în special în cadrul Consiliului, înlocuirea preşedintelui în caz de absenţă va fi asigurată de ceilalţi vicepreşedinţi, în ordinea precedenţei definite de către preşedinte. Ordinea precedenţei este: Viviane Reding, Joaquín Almunia, Siim Kallas, Neelie Kroes, Antonio Tajani, Maros Sefcovic.
În noua Comisie Europeană (CE) se regăsesc 13 membrii din vechea Comisie, plus preşedintele Comisiei Europene şi un comisar cu un mandat în Comisia Romano Prodi (1999-2004). Opt comisari nominalizaţi sunt foşti deputaţi europeni.
Din noua Comisie Europeană face parte şi Dacian Cioloş, reprezentând România, care ocupă portofoliul Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
Sursa: http://www.agerpres.ro