Cartel Alfa solicită clasei politice ca în negocierile ulterioare cu FMI şi în cadrul viitoarelor consultări între decidenţii politici ai României să aibă în vedere că nu numai cetăţenii trebuie să plătească efectele crizei, ci şi băncile, cerând introducerea taxei pe tranzacţiile financiare.

În apelul adresat clasei politice, Parlamentului, premierului şi şefului statului, Comitetului Confederal al Confederaţiei Cartel Alfa solicită să se aibă în vedere faptul că nu numai cetăţenii trebuie să plătească „pentru consecinţele unei crize de care nu sunt responsabili”.

„În mod echitabil, sarcina salvării din impasul economic ar trebui să fie transferată în mod direct şi băncilor. De aceea, introducerea taxei pentru tranzacţiile financiare, ca modalitate de stopare a comportamentelor riscante ale băncilor, ar trebui să devină o prioritate, nu numai a oficialilor europeni, a sindicatelor reprezentate de Organizaţia Mondială a Muncii, ci şi a Guvernului României”, se arată într-un comunicat.

De altfel, sindicaliştii precizează că reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au primit mandat la nivel internaţional pentru a găsi, accepta şi implementa, după o serie de consultări cu sindicatele, precum şi cu alte organizaţii ale societăţii civile, măsuri pentru reglementarea introducerii taxei pe tranzacţiile financiare.

În cadrul ultimei reuniuni a G20 s-a convenit asupra faptului că, deşi există semne de stabilizare, măsurile extraordinare de combatere a crizei economice şi financiare trebuie să rămână în vigoare până în momentul în care redresarea va fi complet asigurată, iar pentru aceasta este nevoie de dezvoltarea unor strategii credibile şi coordonate pentru ieşirea din criză, subliniază sindicaliştii.

În opinia sindicaliştilor Cartel Alfa, introducerea taxei pe tranzacţiile financiare este o măsură cu puternic şi benefic impact social şi reprezintă o modalitate sigură de generare a veniturilor necesare „finanţării costurilor de recuperare economică şi înlesnirii reducerii fluxurilor masive de capital speculativ ce au jucat un rol extrem de negativ în declanşarea crizei economico-financiare, permiţând extinderea acesteia la nivel global”.

Sursa: Mediafax.ro