Până astăzi, în cadrul Programului Prima Casă, există 11500 de solicitări şi au fost acordate garanţii de stat în valoare de 485 milioane de euro, a declarat la sfârşitul şedinţei de Guvern din 6 ianuarie premierul Emil Boc.
„Practic, putem considera că, după în 6 luni de funcţionare, programul şi-a atins scopul pentru care l-am conceput, acela de a veni în sprijinul a 11.500 de cetăţeni români care nu mai plătesc chirie, iar cu banii cu care plăteau chiria, astăzi au posibilitatea de a avea o casă în proprietate.
Fac precizarea că am decis în şedinţa de guvern de astăzi să prelungim actuala formă a Programului Prima Casă până în data de 15 februarie. Asta înseamnă că toţi românii care au şi vor avea încheiate de antecontracte de vânzare-cumpărare în formă autentică sau sub semnătură privată, până la data de 15 februarie, vor putea să-şi achiziţioneze în continuare locuinţe în actuala formă a Programului Prima Casă. Acesta rămâne neschimbat până la data de 15 februarie.
După 15 februarie, Guvernul va veni cu o formulă restructurată a Programului Prima Casă, în care, fără să renunţăm la componenta actuală pe care o avem şi care pune accent majoritar pe locuinţele finalizate, îi vom imprima o nouă direcţie, în care să punem accent mai mare pe construcţia de locuinţe noi, de la zero, pentru a întări efectul multiplicator în economie. Avem în vedere acest lucru pentru a putea relansa domeniul construcţiilor, piaţa construcţiilor şi pentru a da economiei un prilej de putea avea resurse financiare suplimentare, utilizând garanţiile guvernamentale.
Astăzi, programul permite, în acest moment, orice formă de achiziţionare a unei locuinţe. Să fie cumpărată de la zero, la roşu, sau finalizată. Din datele pe care le avem, peste 85% din locuinţele achiziţionate din cele 11.500 sunt locuinţe finalizate, iar peste două treimi dintre cei care au cumpărat locuinţe sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 30-40 de ani. Deci, programul şi-a atins efectul pe care l-am dorit: acela de a avea şi o componentă socială, acela de a sprijinii tinerii care plăteau chirie şi nu numai, dar, cu preponderenţă, se pare că ei au fost principalii beneficiari. Vom continua şi din 15 februarie, pe o anumită componentă, dar vom redirecţiona o parte din garanţiile guvernamentale rămase şi care vor fi utilizate în 2010 pentru a avea un efect multiplicator în economie, pe piaţa construcţiilor şi de susţinere a economiei naţionale.
Cu alte cuvinte, până în 15 februarie mergem cu actuala formulă, după 15 februarie va fi o nouă formulă a Programului Prima Casă, conservând o parte din ceea ce avem în momentul de faţă”, a mai declarat premierul.
Sursa: Guvernul României