Reprezentanţii statelor care participă la summit-ul de la Copenhaga pe tema climei au intrat deja în negocieri în căutarea unui acord la care să subscrie toţi participanţii până la sfârşitul lucrărilor.

Tonul este optimist, secretarul general ONU, Ban Ki Moon se aşteaptă la un acord solid, concret şi de anvergură. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso e însă ceva mai nuanţat. El nu crede că se va ajunge la semnarea unui tratat concret, cu angajamente acceptate de toată lumea, dar că e posibil un acord politic.

Continuă în acest timp polemica în legătură cu falsitatea presupusă a unor date pe care le vehiculează meteorologii, date incomplete însă, furate dintr-o bază electronică de informaţii. Organizaţia Meteorologică Mondială avertizează totuşi că primul deceniu al secolului nostru va fi cel mai cald din 1850 până azi, deci de când există înregistrări ştiinţifice.

Negocierile cele mai dificile încearcă să evalueze concret eforturile fiecărei ţări pentru reducerea arderilor carbonice. Statele Unite au adus un vânt de optimism, calificând gazele cu efect de seră o ameninţare pentru sănătatea publică.

Largi dezbateri s-au angajat deja la capitolul finanţării de către ţările dezvoltate pentru statele sărace, care trebuie să se adapteze la noi norme anti-poluare.

Sursa: RFI