Anularea alegerilor poate să intervină numai în cazul în care votul şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau ordinea candidaţilor, arată Curtea Constituţională a României în deciziile de până în prezent referitoare la cererile de anulare a alegerilor prezidenţiale.
Potrivit art. 24 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, Curtea Constituţională anulează alegerile şi dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării acestora.
Solicitarea de anulare se poate face de partidele şi candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării (în cazul alegerilor actuale termenul fiind miercuri, 9 decembrie), iar contestaţia trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.
Biroul Electoral Central (BEC) a analizat două cereri privind renumărarea voturilor în cinci secţii de votare din Caraş-Severin, sesizări formulate de PSD Caraş-Severin.
BEC a decis să înainteze cele două sesizări Curţii Constituţionale a României pentru că făceau referire la suspiciuni de fraudă electorală.
Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a precizat că cele două cereri nu au întrunit condiţiile pentru a fi soluţionate de BEC, drept urmare au fost înaintate CCR, singura instituţie abilitată în acest moment să se pronunţe asupra unei posibile fraude electorale.
Partidul Social Democrat a depus marţi, 8 decembrie la Curtea Constituţională a României, contestaţia de anulare a turului doi al alegerilor prezidenţiale, a anunţat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.
Sursa: www.agerpres.ro